Pöytätasot ilman epämääräistä sälää –vihdoinkin!

Tiedättehän ne kuvat minimalistisista kodeista, joissa pöytätasot ja muut tasaiset pinnat loistavat tyhjyyttään? Pöydällä voi olla kukkamaljakko tai jokin yksittäinen kaunis esine, mutta ei missään tapauksessa minkäänlaisia kasoja, pinkkoja tai pinoja. Kuvia katsoessani mietin, millaiselta kodeissa ihan oikeassa elämässä näyttää.

Kun kodissa on sopivan vähän tavaraa, riittävästi säilytystilaa ja kaikelle on oma paikkansa, siisteyden ylläpitäminen on helppoa. Tiettyyn rajaan asti. On kuitenkin tavaroita, joille toimivaa omaa paikkaa ei ole helppoa löytää. Minun kodissani tällaisia tavaroita ovat olleet esimerkiksi erilaiset päivittäisessä käytössä olevat laturit ja johdot, ajankohtainen ja jotakin odottava paperiposti, erilaiset muistilistat ja kauppakuitit.

Olen asunut nykyisessä kodissani noin kaksi ja puoli vuotta. Sinä aikana olen onnistunut pitämään ruokapöytäni tyhjänä edellä mainituista tavaroista korkeintaan yhden vuorokauden ajan. Johdoille ja latureille on koko ajan ollut oma paikkansa, mutta sitä on ollut sen verran hankala käyttää, että useimmin käytössä olevat johdot on tullut laskettua käsistä lähinnä olevalle tasolle eli ruokapöydälle. 

Johtojen lisäksi pöydälle on kertynyt tavalla tai toisella ajankohtaisia papereita, joita ei sovi laittaa kaappiin pois näkyvistä, tai ne unohtuvat sinne. Kyse on papereista, jotka ovat kohta roskaa, mutta sitä ennen niissä on tärkeää ajankohtaista tietoa tai jotakin tarkistettavaa. 

Vielä vähän aikaa sitten pöydällä oli jatkuvasti useampi johto sekä sekalaista paperisälää, jotka keräsivät seurakseen helposti kaikkea mahdollista, mitä nyt käsistään voi pöydälle laskea. Jos pöydän ääreen halusi sopia syömään, piti ensin tehdä tilaa. Yksiössä, jossa kaikki on nähtävissä yhdellä vilkaisulla, sekainen ruokapöytä kodin paraatipaikalla riittää tekemään yleisilmeestä epäsiistin. Sain tilanteesta tarpeekseni ja päätin tehdä sille lopun.

Puoliksi sattumalta löysin netistä lokerikon, jonka arvelin toimivan hyvin erilaisten johtojen säilyttämisessä. Olin oikeassa. Kun se oli yhtä kätevä säilömään muita johtojen ja paperisälän seuraksi pöydälle helposti jääviä tavaroita, kuten päiväkirjan, kalenterin, lukulasit, kynän, allergialääkkeet… niin hankin näitä varten vielä toisen.

Paperisälän taltuttamiseen hankin magneetteja. Niiden avulla sain ajankohtaiset paperit näkyville jääkaapin oveen ja tarkistettavat kauppakuitit metallisen kaappini oven sisäpuolelle. Kaikki paperit ovat nyt juuri siellä missä niitä tarvitaan. Muistettavat paperit osuvat hyvin silmään jääkaapin ovesta ja tarkistettavat kuitit ovat paikalla, missä niitä tapaan käydä läpi.

Vihdoinkin, muistaakseni ensimmäistä kertaa koskaan, minulla on heti käytettävissä oleva ruokapöytä! Mitään ei tarvitse tyhjentää pois tieltä, vaan pöydän ääreen voi tulla ruokailemaan tai kirjoittamaan. Mitä luksusta aikaisempaan verrattuna! 

Kodistani tuli näin pienillä muutoksilla toimivampi ja levollisempi. Selkeä ilme pysyy yllä automaattisesti, kun tasoille tai ruokapöydälle ei enää kerry epämääräisiä tavarakeskittymiä. Kaikki tavarat on helppo palauttaa paikoilleen ja tasoilla on aina kaikenlaisten asioiden tekemiseen tarvittavaa laskutilaa.

Olen iloinen tästä varsin pienestä, mutta vaikuttavasta muutoksesta, josta saan nauttia joka päivä. Enää huomio ei kiinnity epäsiisteihin tasoihin, joille pitäisi tehdä jotakin, vaan levolliseen ja kauniiseen kokonaisuuteen. Kotini antaa energiaa ja houkuttelee tekemään itselleni iloa tuottavia asioita.

Miten pienet asiat voivat saada elämän tuntumaan iloisemmalta ja kevyemmältä!

3 kommenttia artikkelissa “Pöytätasot ilman epämääräistä sälää –vihdoinkin!

 1. kuullostaa kiinnostavalta tuo, että sait järjestystä aikaan pelkällä lokerikon hankkimisella. Kerro ihmeessä lisää, esimerkiksi että kuinka lokerikko oikeastaan käytännössä toimii? Kuinka saat järjestyksen pysymään siinä?
  Laitan usein tärkeitä muistilappuja jääkaapin oveen etteivät ne häviä. Ikävä kyllä oveen löytää muutama muukin muka tärkeä lappunen ja eipä aikaakaan kun jääkaapin ovi muistuttaa lähinnä jotakin tosi vanhaa ilmoitustaulua, jonka tiedot on jo ajat sitten ohitettu. Onko tuo kenellekään tuttua?

  Kevätsiivous on siis tarpeen. Mutta huomaan myös erään ilmiön; Minun pölyn- ja roskakasojen sietokyky on ihan erilainen kuin avosiippani. Minulle tulee epämukava ja tunkkainen olo jo vaikka pölyisistä tekstiileistä, samoin on paperikasojen kanssa.
  Vai olisiko minun korjattava jotakin muutakin – asennettani kenties? 😉

 2. Hei Tuulia!

  Pohdit tekstisi alussa, miltä minimalistisessa, tasoiltaan puhtaissa kodeissa mahtaa näyttää oikeassa elämässä. Asun tuollaisessa kodissa ja oikeassa elämässä siellä näyttää ihan samalta kuin kuvissa. Tilannetta tosin helpottaa se, että asun yksin ja olen tosi siisti ja järjestelmällinen ihminen.

  Minulle siisteys ja järjestelmällisyys on todella luontevaa ja luonnollista. Minun on siis ajoittain tosi hankala ymmärtää ihmisten hämmästelyä aiheesta, miten koti voisi olla aina siisti. Minulla on vain vähän (rakkaita) tavaroita. Kaikelle on oma looginen ja käytännöllinen paikkansa. Nuo mainitsemasi johdot, muistilaput ja kuitit ovat vetolaatikossa keittiön saarekkeessa. Lataan puhelintani saarekkeen pistorasiassa ja samalla kun avaan vetolaatikon ottaakseni laturin, kuitit ja muut paperit muistuttavat itsestään. Toinen samankaltainen paikka on eteisen liukuovikaapistossa. Olen varannut sieltä yhden hyllyn tärkeille papereille ja hoidettavilla asioille kuten kirjastoon palautettaville kirjoille ja postiin meneville kirjeille. Nekin muistuttavat olemassa olostaan kun otan avaimet hyllyltä mukaan, mutta ovat silti piilossa katseelta ja pinnat ovat siistit.

  Kiitos ajatuksia herättävistä teksteistäsi ja mukavaa kevään jatkoa!

 3. Kiitos kommenteistanne Eeva-Liisa N ja Sarana!

  Eeva-Liisa N: Lokerikko on pieni ja siihen mahtuu tavaroita käytännössä vain pystyasennossa. Saan sopimaan siihen juuri sen verran kuin tarvitsee, en enempää, ja siksi se toimii. Lokerikosta ei tule sekaisen näköistä, kun siihen sopivat lähinnä lukulasit, kalenteri, päiväkirja ja pari useimmin käyttämääni johtoa. Tällä hetkellä siinä on myös yksi kesken lukemisen oleva kirja. Pieni asia, mutta suuri vaikutus sille, miltä pöytätasot näyttävät nykyään, kun kaikki edellä mainittu ja niiden seuraksi helposti kertyvä tavara ei ole pitkin pöytätasoja. Jääkaapin ovi toimii hyvin papereiden lyhytaikaisena paikkana. Tykkään pitää sen mahdollisimman tyhjänä, minkä vuoksi oveen ei unohdu vanhoja lappuja. Ja minulla on muuten sama juttu kuin sinulla – en tykkää, että pölyä kertyy tekstiileihin tai vaikka paperikasoihin.

  Sarana: Koen itsekin olevani siisti ja järjestelmällinen ihminen, ja minulla on vain vähän tavaroita. Siksi onkin ihmetyttänyt, miksi tasoille päätyy epämääräistä tavaraa. Ydinongelma varmasti on ollut sopivien ja helppokäyttöisten säilytyspaikkojen puute. Vetolaatikot ovat mielestäni kaikkein kätevimpiä kaikenlaisten tavaroiden säilyttämisessä, mutta kotonani on vain keittiössä muutama kapea laatikko keittiötarvikkeille. En ole hankkinut lisäksi jonkinlaista laatikostoa tms., koska ei minulla olisi siihen mitään laitettavaa. Säilytystilaa on riittävästi vaatehuoneen avohyllyillä, keittiössä ja yhdessä itse hankkimassani säilytyskalusteessa. Kaikille muille tavaroilleni on hyvä paikka, ainoastaan nuo tekstissä mainitut tavarat jäivät aina kerääntymään tasoille. Miten koti voisi olla aina siisti -ihmettelyyn vastaus on siis nähdäkseni se, että tavaroille pitää olla omat sopivat ja käytännölliset paikat, jotta ne tulee myös palautettua paikoilleen käytön jälkeen. Mitä vähemmän tavaroita sitä helpompaa niiden hallinnointi on. Ja tietenkin helpottaa, jos on järjestelmällinen ja siisteydestä nauttiva luonne. 🙂 Ja tuo on hyvä huomio, että samassa paikassa on jatkuvassa käytössä olevia tavaroita, joita käyttäessään huomaa myös vaikka ne kuitit, kirjaston kirjat ja postitettavat kirjeet. Mukavaa kevään jatkoa myös sinulle!

Kommentointi on suljettu.